Nemzeti Tehetséggondozó Program

Az Oroszlányi József Attila Általános Iskola a Nemzeti Tehetséggondozó Program keretében pályázatot nyert az idei tanévre.

 

Élhető város című projektünk novembertől június elejéig tartott. Ezen időszak alatt sokféle tevékenységet végeztünk. Kezdtük azzal, hogy megismerkedtünk a város és környékünk történetével. Képregényt készítettünk, dramatizáltunk, majd bemutattuk alkotásainkat lengyel testvérvárosunk, Konskie egyik iskolájában tanuló 7. osztályosoknak skype-on.

Skype kapcsolat a lengyel testvérvárosunk Konskie egyik iskolájával. Közös nyelv az angol volt.

 

Az újabb témánk során térképet készítettünk a város bizonyos részeiről, majd maketteken keresztül mutattuk meg, hogyan képzeljük el azok jövőjét.

A fogyatékkal élő embertársaink életével is foglalkoztunk. Interjút készítettünk egyikőjükkel, majd arról beszélgettünk, vajon mennyire segíti, könnyíti meg az életüket a városunk. Ehhez a témához kapcsolódóan Budapesten jártunk a Láthatatlan Kiállításon és a Természettudományi Múzeumban.

Januárban azt kutattuk milyenek a felnőttek és a gyerekek hétköznapjai. Az iskolánk tanárait és tanulóit kérdeztük meg a szokásaikról, majd a válaszokat összesítve diagramokat szerkesztettünk. Még a felnőttek munkájába is belekóstolhattunk. Itt köszönjük meg azoknak a cégeknek a segítségét, akik ezt lehetővé tették számunkra!

Márciustól a vízzel foglalkoztunk a következő témákon keresztül: Takarékoskodjunk a vízzel!, Hogyan készül az ivóvíz? Mi lesz az elhasznált vízzel? Víztisztító berendezést is készítettünk.

Utolsó témánk a fenntartható jövővel foglalkozott: érintettük a hulladékok újrahasznosítását, a megújuló energiaforrásokat és azt, hogy hogyan lehet haszontalanból szépet alkotni.

 

A projektünket egy jól sikerült erdei táborral zártuk. Agostyánban töltöttünk egy hétvégét, egy öko-faluban. Nagyon sokféle dolgot tapasztalhattunk meg: madarak meggyűrűzését, az alternatív energiák hasznosítását, láthattunk állatokat testközelből, vizsgálhattuk ki lakik a patakban, és még kenyeret is süthettünk.

A projektünk során naplóinkba jegyeztük le tapasztalatainkat, élményeinket, a szerzett információkat.

Úgy gondoljuk igen tartalmas és élménydús év áll mögöttünk.